susimetam.lt / blog /

Kas yra sutelktinis finansavimas?

2020-03-15 - Vaidas J. | SUSIMETAM.LT

Net jei nieko nežinote apie sutelktinį finasavimą (ang. – crowdfunding), greičiausiai vis tiek esate susidurę su juo socialiniuose tinkluose ar girdėję apie kokį nors žmonių finansuojamą projektą internete. Dažniausiai sutelktinis finansavimas yra suprantamas kaip lėšų rinkimo būdas, kai viešai internete paskelbtą projektą savo lėšomis finansuoja su tuo projektu nesusiję finansuotojai.

Paprastai išskiriami 4 pagrindiniai sutelktinio finansavimo būdai:

Aukojimu grįstas sutelktinis finansavimas

Pagrindinis aukojimu (ang. – donation)  grįsto sutelktinio finansavimo požymis yra tai, kad jis suteikiamas negražintinai ir priklausomai nuo naudos gavėjo statuso gali būti laikomas arba parama, arba dovana. Dažniausiai lėšų rinkimo kompanijos turi aiškiai apibrėžtą trukmę ir finansinį tikslą, tačiau priklausomai nuo pasirinktos sutelktinio finansavimo platformos, lėšų rinkimo kampanijos rengėjas gali pasilikti visą surinktą sumą, net jei nepasiekė savo numatyto tikslo (Get-It-All) arba gauti pinigus tik jei numatytas tikslas yra pasiektas (All-Or-Nothing). Populiariausios platformos: GofundmeIndiegogoJustgivingFundly.

Atlygiu grįstas sutelktinis finansavimas

Atlygiais (ang. – rewards) grįstas sutelktinis finansavimas labai panašus į paramos sutelktinį finansavimą, tik skirtumas, kad kompanijos organizatoriais pasiūlo kažkokį, bet ne finansinį, atlygį. Atlygiu grįstas sutelktinis finansavimas gali būti naudojamas ir ne pelno siekiantiems projektas, pasiūlant prisidėti prie projekto ir mainais pvz. gauti marškinėlius ar kokį kitą suvenyrą. Tačiau geriausiai jis žinomas, kuomet juo naudojasi norintys sukurti naujus produktus ar paslaugas. Tuo jis labai panašus į išankstinio prekių užsakymo paslaugą, tačiau pagrindinis skirtumas tas, kad produkto kūrėjas gauna lėšas tik tuomet jei surenka visą numatytą sumą per tam tikrą numatytą laikotarpį (dažniausiai 30 dienų), Kompanijos pristatymo metu produktai dažniausiai dar yra prototipo fazėje ir yra didesnė riziką, kad projektas gali nepasiteisinti. Finansuotojai priklausomai nuo mokamos sumos, gali gauti skirtingą atlygį. Populiariausios platformos yra KickstarterIndiegogo. Prie atlygiu grįsto finansavimo reikia priskirti pasikartojantį (ang. – recurring) sutelktinį finansavimą naudojamą įvairaus turinio kūrėjų, menininkų, influencerių, „youtuberių“. Šiuo atveju finansuotojų grupė sutinka kiekvieną mėnesį paremti kūrėją tam tikra suma ir už tai gauna prieigą prie išskirtinio turinio. Populiariausia platforma yra Patreon, tačiau tokią galimybę jau teikia ir pati Youtube platforma.

Skolinimu grįstas sutelktinis finansavimas

Skolinimu (ang. – lending) grįsto finansavimo kateorijoje galima išskirti 2 pagrindinius sutelktinio finansavimo būdus, tai tarpusavio skolinimą ir skolinimą susijusį su nekilnojamo turto vystimu. Pirmu, atveju, tarpusavio skolinimas (ang.k. – peer-2-peer arba P2P) veikia paskolos su palūkanomis principu, kuomet grupė žmonių, prisiimdami riziką, skolina pinigus pagrinde vadovaudamiesi P2P platformos skolininkui suteiktu rizikingumo reitingu. Viena populiariausių tokio tipo platformų Europoje yra Mintos, o Lietuvoje tokiu pagrindu veikia: SAVYFinBeeFINSMART. Antru atveju, taip pat investuojama į paskolas, siekiant gauti naudą palūkanų forma, tik mainais kaip garantas įkeičiamas nekilnojamas turtas. Lietuvoje tokiu pagrindu veikia: EstateGuruNordstreetProfitusRöntgen.

Nuosavybės perdavimu grįstas sutelktinis finansavimas

Nuosavybės perdavimu (ang. – equity) grįsto sutelktinis finansavimo atveju investuojama į inovatyvius projektus, o mainais gaunama įmonės ar naujai steigiamo startuolio akcijų, planuojamų gauti pardavimo pajamų ar pelno dalis iš įgyvendinto projekto. Iš tokio tipo platformų galima būtų paminėti fundwise (registruota Estijoje), FUNDABLESEEDRSSEEDINVEST.


Pasidalink: